Er zijn beweringen dat Rhodiola rosea helpt bij het verminderen van fysieke en mentale vermoeidheid.

Een aantal studies heeft betrekking op deze beweringen. Ze omvatten het volgende:

Een recensie waarin Rhodiola rosea staat, kan veelbelovend zijn als hulpmiddel voor verbeterde fysieke en mentale prestaties. De auteurs concluderen dat meer onderzoek naar de plant nodig is om de effecten ervan verder te onderzoeken en te bewijzen.
Uit een onderzoek in 2009 bleek dat vrouwen die een hoge dosis Rhodiola rosea namen, sneller konden rennen dan vrouwen die een placebo kregen. De studie onderzocht 15 vrouwen van de hogeschool leeftijd.
Een andere studie suggereert dat het nemen van een gestandaardiseerd extract van Rhodiola rosea de concentratie kan verbeteren en vermoeidheid kan verminderen. Rhodiola rosea is een van de ingrediënten in Blokpil, je kunt het hier kopen!

Het onderzoek keek naar 60 mannen en vrouwen, die een extract namen genaamd SHR-5. De dosering die voor deze effecten werd gegeven was 576 milligram (mg) per dag.
Ondanks deze resultaten, werd in een grote review uit 2012 in BMC Complementary and Alternative Medicine gekeken naar 206 studies over Rhodiola rosea en vermoeidheid, maar er waren slechts 11 geschikt om mee te nemen.

Vijf van deze onderzoeken bepaalden dat Rhodiola rosea hielp met symptomen van fysieke en mentale vermoeidheid. Maar volgens de beoordelaars hadden alle onderzoeken een groot risico op vertekening of rapportagefouten met een onbekende tendens.

De recensenten concluderen dat onderzoek naar Rhodiola rosea “tegenstrijdig en niet overtuigend” is. Zij adviseren een niet-vooringenomen, geldige proef van het kruid voordat het naar voren wordt gebracht als een behandeling voor vermoeidheid.

Depressie en angst
Eén studie vond aanwijzingen die suggereerden dat Rhodiola rosea symptomen van gegeneraliseerde angststoornis zou kunnen verminderen. Tien mensen werden opgenomen in deze studie en ze namen 340 mg Rhodiola rosea-extract gedurende 10 weken.

Een andere studie in Phytomedicine wees uit dat Rhodiola rosea symptomen van depressie verminderde, maar de effecten ervan waren mild. Het kruid verminderde de symptomen niet zo effectief als sertraline, een voorgeschreven antidepressivum, hoewel het minder en mildere bijwerkingen had.

De auteurs van deze studie van 2015 concludeerden dat Rhodiola rosea geschikt kan zijn als behandeling voor milde tot matige depressie, omdat het door sommige mensen beter kan worden verdragen en voordelen heeft opgeleverd. De studie omvatte 57 mensen die het kruid gedurende 12 weken gebruikten.

Stress-geïnduceerde eetstoornissen
Een werkzaam bestanddeel in Rhodiola rosea bekend als salidroside, werd bestudeerd vanwege de effecten op eetaanvallen. Deze studie, gepubliceerd in Physiology & Behavior, werd gedaan met behulp van ratten. Het vond dat een droog extract van Rhodiola rosea dat 3,12 procent salidroside bevatte, bijdroeg aan het verminderen of elimineren van eetaanvallen bij de dieren.

Ga naar deze pagina voor meer info over concentratiepillen met Rhodiola rosea!