Koanstudie is een methode die in sommige zenscholen gebruikt wordt als oefenweg naar Verlichting. Een koan is een woord, een enkele zin of een verhaal, naar aanleiding waarvan de leerling met betrekking tot de boeddhistische leer tot ‘groot inzicht’ komt, Door middel van concentratie op een koan en de bestudering van het gedrag van de vroegere zenmeesters hopen zenleraren dat ook bij hun leerlingen Verlichting plaatsvindt.

Koanstudie is een methode als oefenweg naar Verlichting. Omdat weinigen het klassieke Chinees of het middeleeuwse Japans beheersen is in het Westen niet veel bekend over de koanliteratuur. Nico Tydeman geeft in het eerste deel een overzicht van het ontstaan en de ontwikkeling van verschillende scholen in India, China en Japan. In het tweede deel komt de meditatieve praktijk van de koanstudie aan bod. De stijl is prettig leesbaar en toegankelijk. Abstracte begrippen worden afgewisseld met concrete voorbeelden en citaten uit oude geschriften van beroemde zenleraren. De koan ‘de grote weg is niet moeilijk voor wie geen voor- of afkeur heeft’ en wordt in vier sessies in dialoogvorm tussen meester en leerling weergegeven. Een mooi en begrijpelijk voorbeeld hoe een koanstudie in de praktijk gaat.

Er zijn acht paginagrote pentekeningen, de meeste van oude zenmeesters, evenwichtig over het boek verdeeld. Met nawoord en noten.

Koan, contemplatie op woorden en gebaren, auteur: Nico Tydeman

181 pagina’s | Uitgeverij Asoka | april 2005

Soort:Met illustraties
Taal: Nederlands
Afmetingen: 131x17x210 mm
Gewicht:245 gr
Druk:1
ISBN10:9056701037
ISBN13:9789056701031