Je hoeft geen boeddhist te worden of te zijn om te mediteren zoals Zen AuteurThich Nhat Hanhhier in talloze voorbeelden uit het leven van alledag beschrijft. Mediteren is: datgene wat men doet, zo aandachtig mogelijk doen. Aandachtig zijn kan men op ieder moment van de dag, overal en bij iedere handeling.

Het gras wordt groener is dan ook geen leesboek in de gebruikelijke zin, maar een voortdurende aansporing alle gelegenheden die het leven geeft, te gebruiken om in dit ogenblik te leven en niet in het verleden te blijven hangen of alleen maar bezig te zijn met de toekomst. Wie het telkens weer probeert, zonder zichzelf om de oren te slaan wanneer het weer eens niet lukt, zal langzaam maar zeker ervaren hoe kostbaar het leven is, hier en nu.

Met een kort voorbeeld leidt Thich Nhat Hanh dit boek in. Hij laat zien hoe wij onze tijd verspillen door de tijd niet als ‘onze’ tijd te zien, maar als tijd die wij steeds moeten indelen in tijd voor afwassen, tijd voor vrienden, tijd voor kinderen. Hierna laat hij ons door eenvoudige oefeningen inzien dat wanneer wij alle tijd zien als onze tijd, we juist alle tijd van de wereld hebben! Het is niet makkelijk, en een proces van jaren, maar met oefening komen we steeds verder op dat pad. Het boek wordt afgesloten met een aantal Boeddhistischesoetra‘s.

Het gras wordt groener, Thich Nhat Hanh, 136 pagina’s,  Uitgeverij Asoka,  april 2000