Zelfvertrouwen en zelfrespect is, of je het je nu bewust bent of niet, één van de grootste problemen in deze wereld. Een laag zelfbeeld resulteert in een onsuccesvol leven. Als je geen zelfrespect hebt, heb je geen enkele waarde om je het gevoel te geven dat je succesvol bent. Dit geeft je het gevoel dat je niet in staat bent om die dingen te doen die je succes zullen brengen.

Hier is een eenvoudige stap-voor-stap handleiding om je zelfvertrouwen op te bouwen:

  1. Schrijf jouw succesinventaris.

Een succesinventarisatie is een lijst met al je successen vanaf het moment dat je werd geboren tot vandaag. De meesten van ons associëren succes alleen met de hoeveelheid geld die we hebben, maar de realiteit is dat we vanaf het moment dat we geboren zijn al succesvol zijn. Zelfs de kleinste successen in je leven opschrijven, zal je helpen en je laten herinneren dat je meer dan eens in je leven succesvol was geweest. Dit zal ons helpen ons zelfvertrouwen te herwinnen en weer op te bouwen.

  1. Concentreer je op jouw goede resultaten.

Het probleem met ons mensen is dat we de neiging hebben te zoeken naar wat er ontbreekt in het leven of in de resultaten. We vergeten onszelf een schouderklopje geven en te vieren wanneer we iets goeds gedaan hebben. Succes hoeft niet extravagant te zijn. Alle kleine successen die we erkennen, zullen bijdragen aan het vergroten van ons zelfvertrouwen. Als we dit elke dag doen, voelen we ons beter en zelfverzekerder.

  1. Kijk in de spiegel en begin met jezelf te waarderen.

Er is geen betere manier om gewaardeerd te worden dan dat wij onszelf waarderen. Kijk elke ochtend naar jezelf in de spiegel en vermijd het “automatische” ding om op te merken wat er verkeerd uitziet in je gezicht of hoe je de vorm van je lichaam niet wilt. Begin een gewoonte te maken van het waarderen van wat er geweldig is aan jou in plaats van het opmerken van de niet zo geweldige eigenschappen van je fysieke lichaam. Op deze manier merk je ook de goede eigenschappen die je bezit om je zelfvertrouwen te geven in plaats van jezelf altijd neer te halen.

Het hebben van een groter zelfvertrouwen zal resulteren in meer productieve activiteiten voor jouw dagelijks leven. Meer productieve activiteiten zullen betere resultaten opleveren voor jouw persoonlijke en professionele leven. Het komt allemaal neer op hoe je naar jezelf kijkt. Het komt uiteindelijk allemaal neer op het vergroten van je zelfvertrouwen.